Vær sosial

·

·

I disse Korona-tider er vi rådet til å holde oss hjemme, noe som kan være ensomt for mange. Flere oppfordrer til bruk av teknologi for å holde kontakten sammen med venner og familie, men hvilken teknologi kan man bruke?

Det finnes mange valg. Eneste kriteriet er at den du skal kontakte har eller bruker samme løsning. Vi anbefaler gjerne Facebook Messenger (også kjent som bare Messenger) til privat bruk, da denne er enkel og de fleste har god kjennskap til denne. Har du ikke Messenger av en eller annen årsak, eller liker ikke Facebook, kan du velge en annen.

Endringer

01.04.2020: Komp lagt til under smartskjermer

Facebook Messenger

Krav: Facebook-konto, Nettleser/app

Type: 1 til 1 og gruppe (opptil 50 deltagere)

Lenke: https://www.messenger.com/ (Eller bare laste ned/åpne Messenger-app på telefon)

Facebook Messenger (også kjent som bare Messenger) er vel kanskje det vi mener er enklest og mest fleksibelt for folk flest. Der kan du ringe eller bruke videoanrop. Messenger fungere på tvers av enheter, uansett om du sitter på PC eller bruker mobiltelefon.

For å ringe via Messenger, trykker du på telefonrøret eller kamera oppe til høyre – enten i mobilappen eller nettleseren.

Mobil app
Nettleser på PC

For gruppesamtale på Messenger, kan du opprette en Facebook-gruppe.

Google Hangout

Krav: Google-konto, Nettleser/app

Type: 1 til 1 og gruppe (opptil 100 deltagere)

Lenke: https://hangouts.google.com/ (Eller bare laste ned/åpne Hangout-app på telefon)

Hangouts fungerer veldig bra dersom man er flere deltagere. Her kan du invitere andre via e-post eller bare kopiere en lenke som du sender ut til alle som skal være med.

Den som snakker vises automatisk, eller du kan trykke på den du ønsker å se. Du kan også sende meldinger.

Se også Google Duo nedenfor her.

Skype

Krav: Microsoft-konto (Hotmail, Outlook, Xbox…), Program/app (ikke nettleser)

Type: 1 til 1 og gruppe (opptil 50 deltagere)

Lenke: https://www.skype.com/en/get-skype/

Skype er vel kanskje mest kjent, da den har eksistert lenge. Men den er også mest tungvint, da man må laste ned program på PC eller app – i motsetning til Messenger og Hangout, hvor man kan åpne direkte i nettleser.

Apple Facetime

Krav: iPhone, iPad eller Mac

Type: 1 til 1 og gruppe (Opptil 32 deltagere)

Facetime er innebygget i Apple-dingser, hvor du kan starte videoanrop med alle andre som har iPhone, iPad eller Mac – direkte fra kontaktlisten din.

Facetime egner seg best for nære venner og familie som du vet har f.eks. iPhone. Det jeg personlig liker med Facetime, er at du kan koble over fra en vanlig telefonsamtale til Facetime. Så når du snakker med din mor eller far, så kan du enkelt trykke på en knapp for å vise hva barnebarna deres gjør på.

Se hvordan du gjør en gruppesamtale her: https://support.apple.com/no-no/guide/iphone/iph405ab67de/ios

Whereby

Krav: Registrere egen bruker, Nettleser

Type: 1 til 1 og gruppe (Opptil 4 deltagere gratis)

Lenke: https://whereby.com/

Tidligere het denne tjenesten appear.in. Den som skal opprette møterommet må opprette seg en bruker, og sende lenke til mottakere. De som skal være med klikker bare på lenken og skriver inn navnet sitt.

Whereby har fokusert mer på bedrifter de siste årene og koster nå penger dersom du har behov for flere enn 4 deltagere eller 1 møterom.

Discord

Krav: Ingen (Nettleser eller app)

Type: Gruppe

Lenke: https://discordapp.com/

Discord er ofte kjent som kommunikasjonsverktøyet for ungdommene. Det er en gratis tjeneste som fokuserer på kommunikasjon ved spilling. Den er også tatt i bruk av mange organisasjoner siste tiden (spesielt frivillige).

Discord ligner veldig på andre samhandlingsverktøy som f.eks. Teams, og er derfor mer avansert enn de andre som er nevnt her. Discord egner seg mest der man er en gruppe som ønsker et fast møtested, som ikke krever at noen initierer kontakt for hver gang.

Komme i gang

Ønsker du å teste, har vi opprettet en server som vi har navngitt Fosen. Du kommer inn på den ved å trykke på denne lenken: https://discord.gg/KHdyfKe

Du kan velge et brukernavn for engangsbruk eller du kan opprette en bruker som du benytter hver gang. Du kan laste ned Discord som program på PC-en, app på telefon eller bare bruke i nettleseren.

Discord er basert på «servere». Alle kan opprette en server ved et par klikk. Du inviterer andre til din server ved å sende de en lenke. Du kan være medlem av mange servere på samme tid.

Serveren blir da møtestedet for deg og dine. I serveren har man en eller flere kanaler hvor man kan snakke med hverandre. De som bruker dette til spilling, setter seg ofte i en kanal når de begynner å spille, så kommer andre inn i denne kanalen etter hvert som de også setter seg ned og åpner Discord. Blir litt som å henge på et virtuelt gatehjørne, hvor det kommer å går folk ettersom de har tid 🙂

Personlig startet jeg og en venn å teste Discord når det ble lansert. Jeg var på farten og lastet ned app-en. Den koblet seg automatisk inn på headsetet i bilen, som en vanlig telefonsamtale. Den gangen var vi 2 personer, men nå har vår server økt til 211 personer. Dette er vennegjengens faste møtested på kveldstid, hvor de som har tid kommer inn for å slå av en prat. Enkelte sitter der hver kveld, mens andre er bare innom 1-2 ganger i måneden. Vi har delt opp i flere kanaler, ut fra om man vil spille sammen eller bare være sosial. Enkelte ganger kan vi sitte der i timesvis, hvor det også fort kan gå en time uten at noen sier noe. Blir veldig likt å «henge» sammen og er veldig greit når man f.eks. bor på forskjellige steder rundt om i verden eller skal sitte hjemme som nå.

Du kan også skrive direktemeldinger, samt direkte lyd/video anrop.

Felles område (Server)
Illustrerer direkteanrop, samt mulighet for lyd/video

Google Duo

Krav: Google-bruker og nettleser/app/smart-display

Type: 1 til 1 og gruppe (opptil 8 personer)

Lenke: https://duo.google.com/about/

Duo har vi ikke testet og derfor havner den litt ned på listen her. Den ble lansert august 2016, hvor den reklameres som å håndtere høy-kvalitets video med lav båndbredde. Duo har erstattet Hangouts som standard app på Google-plattformen, men er ikke oppgitt hvor vidt Hangouts skal legges ned eller ikke. Det er helt klart at Google nå fokuserer på denne (selv om den ikke er så kjent), så den kan være verdt å teste.

Den er også oppgitt til å benytte telefonnummer for å kontakte hverandre, som gjør det enklere enn å benytte e-post, dele lenker eller lignende.

Duo støttes også i mange Smart-skjermer som har kommet på markedet i det siste. Les mer om disse nedenfor her.

Microsoft Teams, Slack, Workplace og Zoom

Dette er betalingstjenester som er rettet mot bedrifter. Dersom din bedrift har betalt for en slik tjeneste, er det å anta at de fleste kan å benytte denne – derfor vil vi bare nevne de litt kort her.

Teams og Slack er mye av det samme, et samhandlingsområde der man kan skrive, dele filer, videomøter og mer. (Har personlig ikke benyttet Slack, så kan være noen forskjeller).

Workplace er Facebook for bedrifter. En helt egen Facebook, med egen messsenger, men mye av den samme funksjonaliteten som standard Facebook.

Zoom er videokonferanse-løsning. Veldig mange skoler benytter denne i dag, da du kan se alle sammen samtidig og har funksjoner som håndsopprekning.

«Smart-display» – Moderne telefon?

Siste årene har leverandører forsiktig lansert såkalte smarte skjermer. Disse er beregnet for å ha rundt om hjemmet og har innebygd tjenester som Google home hvor du kan spørre om været eller en matoppskrift. Disse har også mulighet for video-anrop og kan derfor fungere som en nymoderne bordtelefon.

Vi har ikke testet noen av disse, men kan være verdt å se på. Vi tror at disse kan være spesielt enkelt for eldre eller barn, som kanskje ikke har egen smarttelefon eller PC. I teorien skal man kunne si «Ring bestemor» og vipps, så har man en videosamtale. Samt at den hjelper deg med matlaging på kjøkkenet 🙂

Se TV2 hjelper deg teste Smart-display: https://www.tv2.no/v/1538520/

Lenovo Smart Display

Se priser her: https://prisguiden.no/produkt/lenovo-smart-display-391221

Benytter Duo for videoanrop.

Google Nest hub

Se priser her: https://prisguiden.no/produkt/google-nest-hub-344753

Benytter Duo for videoanrop.

Facebook Portal

Denne er ikke ennå lansert i Norge så vidt vi vet. Under her ser du norsk video av en som tester den.

Benytter Facebook Messenger som videoanrop.

Komp

Pris: 4990 kr (Elkjøp) (Det er også mulig å leie en Komp)

Vi ble tipset om denne etter vi la ut denne artikkelen. Komp er en skjerm for at eldre skal kunne motta videoanrop uten spesielle kunnskaper, smarttelefon eller nettbrett.

Familiemedlemmer og venner har kontakt med Komp via app på sin mobiltelefon, hvor de kan ringe, sendemelding og videoanrop.

Komp-enheten (skjermen) hos de eldre, har bare en vri-knapp, ved å skru den helt ned, så slår man av. Ved å skru den opp, slår den seg på og justerer opp volumet etter hvor mye man vrir.

Les mer om Komp her:

Minner tilbake i tid

Nå har vi nevnt en del løsninger som kan hjelpe deg på veien til å være sosial med dagens teknologi, men dette er ikke noe nytt. For å mimre litt tilbake i tid, ønsker vi å nevne noen løsninger som har eksistert tidligere. Noen av de fungerer kanskje enda, men er ikke de vi oppfordrer til å teste først 🙂

MSN / Windows Live Messenger

MSN Messenger som det var kjent som, men ble senere døpt om til Windows Live Messenger. MSN ble lansert 22 juli 1999 og ble lagt ned i 2012, da Microsoft kjøpte opp Skype.

MSN lot deg chatte med dine venner og var spesielt populært den tiden jeg gikk på ungdomsskolen (2000-2003) og senere VGS. De var også tidlig ute med støtte for webkamera, hvor vi kunne se hverandre med veldig dårlig oppløsning.

ICQ

ICQ så dagens lys i Juni 1996.

Jeg husker at jeg brukte ICQ så vidt, når jeg fikk min første datamaskin og modem. Men ICQ ble fort erstattet av MSN.

ICQ eksisterer fortsatt i dag, som en moderne tjeneste, men brukes ikke av spesielt mange her i Norge. Kanskje for at det nå eies av et russisk selskap?

Ventrilo

Ventrilo var en av de første tjenestene som var beregnet på «gamere» og var lansert i 2002. Siste versjon ble lansert i 2017, og brukes fortsatt i dag av noen få.

Ventrilo krevde at man satte opp egen server, noe som krevde en god del tekniske kunnskaper. Senere kunne man leie Ventrilo hos flere leverandører og i dag kan du bruke det gratis for opptil 8 personer. Om du betaler kan man være opptil 400 personer på samme server.

I dag har store deler av brukermassen flyttet over til Discord.